Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sowa jarzębata

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Sowa jarzębata

Łac: Surnia ulula


      Sowa jarzębata jest średnim ptakiem drapieżnym, należy do puszczykowatych. Ptak zazwyczaj jest osiadły, przebywa na wybranym terenie, wędrówki odbywa wówczas, gdy zabraknie mu pokarmu, wtedy zazwyczaj kieruje się na południe.
Sowa jarzębiata poprzez swoje długie sterówki, może z wielką łatwością manewrować podczas swoich lotów między gęstwinami. Sowa jarzębata alarmuje inne ptaki cienkim "kikiki...", jej głos jest podobny do głosu sokoła. Terytorialny śpiew (wydawany przez samca na wiosnę, zarówno w dzień, jak i w nocy) to dźwięczne, wibrujące trele, przypominające ćwierkanie lub bulgotanie.
Sowa jest aktywna cały dzień, jakby jej aktywność ograniczała się wyłącznie do świtu i zmierzchu, nie była by w stanie wykarmić swojego potomstwa. Sowa jarzębata przeważnie siedzi na czubkach drzew, obserwuje teren i czyha na swoją zdobycz. Lubi samotność, nie lubi przebywać w większych grupach, akceptuje towarzystwo swojego partnera lęgowego. Nie należy do płochliwych ptaków, jest odważna i czujna. Sowy tego gatunku zazwyczaj przebywają na odległych pustynnych terenach, nie doświadczyły krzywdy ze strony ludzi, mają do nich ufność, nie boją się ludzi-obserwatorów, badaczy.

Galeria zdjęć 

Sowa jarzębata na drzewieSowa jarzębata samiecSowa jarzębata w locie

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Sowa ta przebywała na terenach polski w okresie XIX i XX wieku, najczęściej podczas zimy. Obecnie do Polski przylatuje bardzo rzadko, do innych krajów Europy Środkowej również przylatuje głównie zimą, przeloty trwają od października do stycznia. Najczęściej Sowę jarzębiatą można zaobserwować na obszarach Eurazji oraz Ameryki Północnej.
      Sowa jarzębata lubi przebywać w lasach iglastych, ale nie gardzi lasami liściastymi, lubi latać nad łąkami i innymi terenami zielonymi. Gdy się zmęczy lotem lubi odpoczywać na wysokich elementach między innymi na slupach oraz na wierzchołkach drzew, z których z łatwością może zauważyć zdobnych.

Wygląd
     Głowa mała, oczy barwy żółtej. Sowa jarzębata posiada smukłą sylwetkę ciała z długim ogonem. Na karku Sowy jarzębiatej zaznacza się jej jasny rysunek, który imituje oczy, wygląda jak druga twarz. Skrzydła mają kształt szpiczasty, są krótkie. Sowa jarzębata w locie przypomina krogulca, posiada jednak od niego większą głowę. Talerzowato ułożone pióra wokół dzioba i oczu u sów (szlara) są duże, w pobliżu dzioba mają barwę szarą, dalej ku bokom głowy przechodzi w białą, zaś na skraju ciemna. Wierzch ciała drapieżnego ptaka jest ciemnobrązowy, pokryty dodatkowo białymi plamami, z których wychodzą nieregularne poprzeczne pasy. Na barkówkach Sowy jarzębatej znajduje się duża, jasna plama. Pierś oraz brzuch sowy są białe, posiadają gęste, cienkie poprzeczne prążkowania, które nadają drapieżnej sowie "jarzębaty" (jastrzębiowaty) wygląd. Lotki mają barwę brązową, są całe pokryte białymi wyraźnymi plamami. Ogon sowy jest długi, posiada na sobie widocczne, wyraźne poprzeczne białe prążki. Sowa jarzębiata posiada bardzo silne nogi. Dość długi ogon sowy jarzębiatej przypomina nieco drapieżnego jastrzębia, choć sylwetką w locie drapieżnego sokoła. Zarówno samiec i samica, posiadają jednakowe ubarwienie.

  • Długość ciała wynosi od 38cm do 40cm
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi od 78cm do 80cm
  • Masa ciała wynosi od 280g do 370g

    Pożywienie
          Sowa jarzębata zjada i poluje najchętniej w czasie sezonu wegetacyjnego na gryzonie, podczas zimy chętniej poluje na nieduże ptaki, objawia się to tym, że podczas zimy gorzej upolować gryzonia lub inne drobne ssaki. Gdy ma braki w pożywieniu i nie może znaleźć swoich przysmaków, poluje także na ryby oraz płazy. Poluje z zasiadki podobnie jak jastrząb, również w dzień. Gdy czatuje jest pochylona do przodu i miarowo kręci ogonem. Sowa jarzębata posiada doskonały słuch, jest wstanie wytropić małego nieciężkiego gryzonia, który porusza się pod pokrywą śnieżną podczas zimy.

    Gniazdo
          Sowa jarzębata nie buduje gniazda, zasiedla gniazdo w dużej przestronnej dziupli, lub wykorzystuje duże gniazda innych ptaków. Samica wyprowadza jeden lęg podczas jednego roku, zazwyczaj przypada to od kwietnia do maja. Podczas okresu lęgowego pary Sów Jarzębatych są monogamiczne. Toki zaczynają się u drapieżnych sów wcześnie, to znaczy przed stopnieniem śniegu, w tym okresie samiec z samica zaczynają się głośno nawoływać.
         Sowa jarzębata zazwyczaj składa od 5 do 13 jaj. Jaja są składane w odstępach 1 lub 2 dniowych. Wielkość lęgu zależy od ilości i możliwości zgromadzenia pokarmu. Jaj są wysiadywane już od zniesienia pierwszego jaja, przez okres około 30 dni. Jaja wysiaduje wyłącznie samica, zadaniem samca w tym czasie polega na gromadzeniu i znoszeniu pokarmu.
         Młode sówki wykluwają się jednocześnie, gniazdo mogą opuścić dopiero po upływie około 30 dni. Zdolność do lotu osiągają po upływie około 6 tygodni. Młode sówki są porośnięte gęstym puchem, który zmieniają już podczas przebywania w gnieździe matki. Docelowe upierzenie osiągają po pierwszym miesiącu życia, wówczas te z piskląt, które wcześniej się wylęgły, latają po okolicy, ale nadal są karmione przez rodziców. Młodsze sówki które na świat przyszły później przebywają w gnieździe matki i czekają na odpowiedni moment aby je opuścić. Z końcem sierpnia młode sówki usamodzielniają się, zaś dojrzałość płciową osiągają pod koniec pierwszego roku życia.

    Filmy 

    Sowa jarzębata

    Sowa jarzębata w nocy


    Komentarze (2)

    zdjęcie sowy jarzębatej | slowik  |  2016-02-26, 20:42:11
    chodzi o zdjęcie sowy jarzębatej w locie

    zdjęcie sowy jarzębatej | slowik  |  2016-02-26, 20:40:41
    Chciałem zauważyć ze zdjęcie sowy jarzębatej jest mojego autorstwa i zostało umieszczone na tej stronie bez mojej wiedzy i zgody.Proszę o usuniecie zdjęcia. Wasz adres e-mail nie działa! Marcin Sołowiej


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 1 ->