Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Goryl

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Goryl

Ang. (Gorilla)




Goryl jest ssakiem, z rodzaju największych żyjących współcześnie małp naczelnych, jest zaliczany do człowiekowatych. Goryl prowadzi naziemny tryb życia. Pierwszy opis goryla wykonał w 1847 roku lekarz i misjonarz Thomas S. Savage, wówczas nazwał ten gatunek ?Troglodytes gorilla?. Nazwa tego gatunku pochodzi od greckiego słowa ?Gorillai? co oznacza ?plemię owłosionych kobiet?, nazwę tą nadał kartagiński żeglarz Hannon. Goryle choć są wielkimi ssakami, prowadzą bardzo spokojny tryb życia, większość swojego czasu spędzają ze swoją rodziną. Cała rodzina goryli może zajmować terytorium o powierzchni od 5 km2 do 30 km2. Podczas nocy goryl leży na legowisku składającego się z liści i gałęzi tak odpoczywa, zaś za dnia z rana i po południu wyruszają na żery. Tryb życia oraz upodobania pokarmowe różnią się u poszczególnych gatunków, obecnie żyją goryle zachodnie, goryle zachodnie nizinne, goryle wschodnie, goryle górskie oraz wschodni goryle nizinne. Goryle potrafią wykorzystywać kamienie, jako proste narzędzia do rozbijania orzechów. Dorosły samiec jest wstanie podnieść ciężar o masie 980kg. Do ciekawostek zalicza się fakt że w Port Lympne Wild Animal Park w Kent, w Angli, żyje goryl o imieniu Ambam, który nauczył się chodzenia w postawie wyprostowanej jak człowiek. Nie bez powodu ze względu na siłę tego ssaka, gorylem jest nazywany w przenośni ochroniarz.

Galeria zdjęć 

Goryl dorosły samiecNiemowle gorylaSamica goryla z potomkiem

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
Goryle zamieszkują lasy w strefie równikowej na terenie Afryki Środkowej, w dwóch obszarach oddzielonych od siebie przez rzekę Kongo. Wschodni teren, który jest położony w centralnej części kontynentu, obejmuje wschodnią część Demokratycznej Republiki Konga, Ugandę i Rwandę, natomiast zachodni teren występowania goryli to Nigeria, Republika Środkowoafrykańska, Gwinea Równikowa, Gabon, Kongo, Angola oraz zachodnie krańce Demokratycznej Republiki Konga. Każda z populacji goryli zamieszkuje różnorodne siedliska od bagien oraz terenów nizinnych po górskie lasy na wysokości 1600 m n. p. m. (goryle nizinne), jak również na wysokości 2200 m n. p. m. oraz 4200 m n. p. m. (górale górskie). Goryle zamieszkują zazwyczaj lasy tropikalne.

WYGLĄD
Dorosły goryl osiąga zazwyczaj wzrost od 165 cm do 175 cm, zaś masa ciała wynosi od 160 kg do 200 kg, natomiast samica ma wzrost około 140 cm a masę ciała od 60 kg do 100 kg. Czasami samiec może mieć wzrost 183 cm a masę ciała 225 kg ? jest to odnotowany rekord na wolności, zaś w niewoli rekordowa waga ciała to 270 kg. Goryle mają nadmierne wysunięte kości trzewioczaszki, zaś ich żuchwa wystaje dalej na zewnątrz niż szczęka. Wyłącznie młode i lekkie osobniki tego gatunku spędzają czas na drzewach, dorosłe osobniki prowadzą naziemny tryb życia. Goryle poruszają się po ziemi, opierając swoje ruchy na kostkach wierzchu dłoni. Wyłącznie prze krótki czas mogą przyjąć postawę dwunożną. Prawie wszystkie goryle mają tę samą grupę krwi, ale tak jak ludzie mają indywidualne odciski linii papilarnych.

ROZMNAŻANIE
Okres ciąży goryli jest podobny do ludzkiego ale jest krótszy, bo trawa 8,5 miesiąca. Samica może zachodzić w ciąże w okresach po upływie około 4 lat po wcześniejszej ciąży. Potomstwo przy matce jest przez okres około 4 lat. Samice goryli dojrzałość płciową osiągają w wieku około 12 lat życia, w niewoli mogą być zdolne do rozrodu nieco wcześniej. Samce są zdolne do rozrodu w wieku 13 lat. W warunkach naturalnych goryle żyją 30lub 40 lat, zaś w niewoli mogą żyć nawet 50 lat. Na terenach Filadelfijskiego Zoo goryl o imieniu Massa ustaowił rekord, żyjąc 54 lata.

POŻYWIENIE
Goryle pomimo swojego wyglądu są ssakami roślinożernymi, zjadają także owoce, liście, pędy, kiełki, korzenie, korę, jak również sporadycznie wady.

Filmy 

Dorosłe i małe goryle

Goryle - niemowlaki

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
Goryle obecnie są gatunkiem zagrożonym wyginięciem.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 3 ->