Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Nosacz sundajski

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Nosacz sundajski

Łac: Nasalis larvatus




     Nosacz sundajski to gatunek dużego ssaka z rodziny koczkodanowatych, który wyróżnia się charakterystycznym dużym nosem. Gatunek ten został pierwszy raz opisany w roku 1787.Nazwa tego gatunku ssaków wywodzi się od łacińskiego słowa "nasalis" co oznacza z nosem, oraz od łacińskiego słowa "larvatus" co oznacza zamaskowany. Ssaki prowadzą dzienny, zazwyczaj nadrzewny tryb życia. Swoją największą aktywność wykazują najczęściej od późnego popołudnia do zmroku. Żyją w małych, trwałych grupach złożonych z samca i kilku samic. Takie grupy tworzą luźne stado liczące do 32 osobników. Zwierzęta nie wykazują cech terytorialnych. Do ciekawostek należy fakt że dobrze pływają i nurkują.

Galeria zdjęć 

Siedzący nosak sundajskiNosak na drzewieSamica z małym nosakiem

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
      Nosacz sundajski to gatunek żyjący na Borneo w okolicach przybrzeżnych lasów namorzynowych oraz w lasach deszczowych zazwyczaj wzdłuż rzek i estuariów (tzn. poszerzonych, lejkowatych ujść rzek, powstałych w wyniku działania pływów morskich). Żyją zawsze w pobliżu wody.

WYGLĄD
     Samiec nosacz sundajski posiada wydatny, wyraźnie rozszerzony na końcu nos, który swoim kształtem przypomina ogórka. Gatunek ten charakteryzuje się także wystającym brzuszkiem, który jest wynikiem ciężkostrawnej, listnej diety. U osobników starych tego gatunku nos wydłuża się do 10 cm i zwisa. Samica ma nos mniejszy i zadarty do góry. Ciało samca ma długość około 72cm, zaś samicy około 60cm. Przeciętny samiec tego gatunku wazy od 16kg do 22kg, zaś samica od 7kg do 12kg. Długość ogona jest nieco dłuższa od długości ciała. Nosacz sundajski na grzbiecie i na ramionach ma ubarwienie w barwie różowej, która przechodzi w barwę czerwoną (czasami w barwę brązową).

ROZMNAŻANIE
     Po okresie ciąży która trwa zazwyczaj około 166 dni samica rodzi jedno młode, które zostaje przy niej przez okres jednego roku. Samce osiągają dojrzałość płciową w siódmym roku życia.

POŻYWIENIE
      Nosacz sundajski żywi się w szczególności liśćmi, owocami oraz nasionami. Zjadają także drobne bezkręgowce. Ssak posiada tak duży nos, że podczas jedzenia musi odsuwać go na bok.

Filmy 

Nosacze sundajskie

Nosacze sudajskie na drzewie

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
     Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.Główną przyczyną spadku ich liczebności jest karczowanie lasów na Borneo.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 12 ->