Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Kobczyk zwyczajny

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Kobczyk zwyczajny

Łac. Falco vespertinus




     Kobczyk zwyczajny jest gatunkiem średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych. Kobczyk zwyczajny najczęściej przebywa na obszarach o zróżnicowanym krajobrazie, jak również na terenach luźno zadrzewionych, jak i na polach uprawnych, łąkach i różnorodnych wzniesieniach. Preferuje też tereny podmokłe, mokradła lub doliny rzeczne.



Galeria zdjęć 

Samica i samiec kobczyk zwyczajny z pożywieniemSamica kobczyka zwyczajnegoSamiec kobczyka zwyczajnego

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Kobczyk zwyczajny jest gatunkiem południowym, zasiedla zazwyczaj Eurazję na wschód na linii Wisła-Dunaj. Dawniej na terenach Polski był gatunkiem sporadycznie występującym, ocenie jest gatunkiem który nieregularnie przylatuje. Przez wielu uważany jest na terenach Polski za ptaka wymarłego pod względem lęgów, ale odnotowuje się jego lęgi na obszarach Słowacji, wschodniej Austrii i na Węgrzech. W Polsce można go zauważyć od końca kwietnia do polowy października. Najczęściej obserwowany w maju (wtedy wzrasta liczba ważek i innych większych owadów) oraz na przełomie sierpnia i września. Zwykle drapieżnik pojawia się jednak pojedynczo.



Wygląd
     Kobczyk zwyczajny jest ptakiem drapieżnym który posiada wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest z wierzchu matowo -ciemno -szary, brzuch opierzone części nóg są w barwie rdzawej, lotki srebrzyste. Bardzo charakterystyczną cechą tego gatunku są pomarańczowe nogi, jak również pomarańczowo- czerwona woskówka oraz obrączki wokół oczu. Samica jest wyraźnie większa od samca, posiada płowordzawy wierzch głowy oraz spód ciała. Szyja oraz policzki są jaśniejsze w barwie białawej. Wokół oczu samica posiada ciemną tak zwaną maskę, wierzch ciała, skrzydła oraz ogon są w barwie szarej z ciemnymi widocznymi poprzecznymi prążkami. Samica ma także pomarańczowe nogi. Młode drapieżne samce są podobne do dorosłych samców, ale posiadają jaśniejsze spody skrzydeł oraz przód głowy i szyi. Młode drapieżne samice od spodu maja barwę beżową, ciemno kreskowaną, zaś z wierzchu oraz na ogonie znajdują się ciemne prążki. Młode samice maja maskę, tak samo jak dorosłe samice. Kobczyk zwyczajny jest nieznacznie mniejszy od pustułki, ma krótszy ogon. Swoim wyglądem przypomina drapieżnego kobuza, ale w porównaniu z nim posiada łagodniejsza i smuklejszą sylwetkę.

  • długość ciała z dziobem i ogonem wynosi od 28cm do 34cm
  • rozpiętość skrzydeł wynosi od 65cm do 78cm
  • długość ogona wynosi od 12cm do 14 cm
  • masa ciała wynosi od 150g do 180 g



    Rozmnażanie
         Kobczyk zwyczajny zajmuje przeważnie gniazda innych ptaków np. srok, wron, gawronów oraz innych ptaków krukowatych. Czasami zasiedla dziuple w drzewach lub jamy skalne. Kobczyk zwyczajny nie buduje sam gniazd. Czasami ptaki drapieżne łączą się w luźne kolonie, choć mogą także gniazdować pojedynczo. Czasami ptaki zasiedlają się w sztucznych budkach lęgowych. Nad swoim obszarem lęgowym zawisa w powietrzu. Na przelotach nie wykazuje jednak takiego zachowania. Samica kobczyka zwyczajnego wyprowadza jeden lęg w ciągu jednego roku, w czerwcu składa od 3 do 5 jaj w barwie beżowej o brunatnym bardzo gęstym nakrapianiu. Jaja wysiadywane są przez okres około 27 dni, jaja wysiadują oboje rodzice. Drapieżne pisklęta opuszczają gniazdo rodzinne po upływie około 30 dni od wyklucia.



    Pożywienie
          Kobczyk zwyczajny doskonale poluje na duże owady, rzadziej kusi się na drobne gryzonie, płazy, gady oraz małe ptaki. Drapieżnik poluje zazwyczaj o zmierzchu, siada na słupkach, gałęziach, przewodach elektrycznych i obserwuje teren w oczekiwaniu na zdobycz. Swoje ofiary drapieżnik chwyta w powietrzu i na ziemi. Kobczyk zwyczajny jest ptakiem bardzo towarzyskim, również chętnie podąża na polowanie w towarzystwie.



    Filmy 

    Stado kobczyków zwyczajnych

    Kobczyk zwyczajny

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
          Kobczyk zwyczajny na terenach Polski jest objęty bardzo ścisłą ochroną gatunkową. Niestety do niewielkiego zasiedlenia na terenach Polski tego gatunku przyczynili się głównie rolnicy, poprzez stosowanie chemicznych środków do ochrony roślin, zwłaszcza owadobójczych.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 13 ->