Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Orzeł sawannowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy

Orzeł sawannowy

Łac: Aquila rapax




Orzeł sawannowy jest dużym ptakiem drapieżnym, który należy do rodziny jastrzębiowatej. Dawniej sądzono, że orzeł sawannowy jest bardzo blisko spokrewniony z orłem wędrownym, oba ptaki zaliczono do jednego gatunku. Późniejsze naukowe badania, wykazały, że ptaki nie są w ogóle ze sobą spokrewnione, są innymi gatunkami.

Galeria zdjęć 

Orzeł sawannowy na drzewieOrzeł sawannowy na gałeziOrzeł sawannowy w locie

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Drapieżnik zamieszkuje Afrykę na terenach na północ i na południe od Sahary, można go spotkać także na terenach Azji oraz Indii. Orzeł sawannowy najchętniej przebywa na stepach, sawannach, obszernych pustyniach oraz półpustyniach.

Wygląd
     Orzeł sawannowy wielkością jest mniejszy od orła stepowego, nie ma jasnego podgardla. Drapieżnik ma upierzenie w barwie brązowej, które jest ciemniejsze na skrzydłach oraz na ogonie , jak również jaśniejsze ubarwienie znajduje się na grzbiecie. Na ogonie znajduje się poprzeczne widoczne prążkowanie. Młode ptaki posiadają ubarwienie mniej kontrastowe.
Długość ciała wynosi od 62cm do 72cm
Rozpiętość skrzydeł wynosi od 165 cm do 185cm
Waga ciała wynosi około 3700g


Rozmnażanie
     Drapieżnik zakłada swoje gniazdo najczęściej na ziemi, jeśli ma taką możliwość, gniazdo zakłada na drzewie. Samica wyprowadza jeden lęg podczas jednego roku. Samica znosi co 3 dni od 1 do 3 jaj. Jaja są wysiadywane przez okres od 39 do 45 dni. Młode ptaki drapieżne opuszczają swoje gniazdo rodzinne po upływie około 50 dni. Ale rodzice karmić młode przestają dopiero po upływie 70dni. Orły sawannowe swoją dojrzałość płciową osiągają w czwartym roku życia.

Pożywienie
      Drapieżne ptaki żywią się głównie susłami, rzadziej innymi drobnymi ssakami bądź ptakami, zjada także padlinę. Orzeł sawannowy poluje także z zasiadki bądź zwyczajnie chodząc po ziemi.

Filmy 

Orzeł sawannowy


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 12 ->