Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Kazuar jednokoralowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy

Kazuar jednokoralowy

Łac. Casuarius unappendiculatus




     Kazuar jednokoralowy jest gatunkiem bardzo dużego ptaka nielotnego z rodziny kazuarowatych zamieszkującego tereny Nowej Gwinei, jego najbliższym krewnym jest emu zamieszkujący Australię. Te wielkie ptaki charakteryzują się czarnym połyskującym upierzeniem, które przypomina swoim wyglądem sierść. Zarówno samica jak i samiec posiadają szyję pokrytą jaskrawo ubarwioną skórą z niewielkimi, mięsistymi wyrostkami skórnymi koloru jaskrawo czerwonym. Kazuar ma charakterystyczny wyrostek hełmiasty pokryty rogową substancją. Ptaki tego gatunku mogą osiągnąć wysokość od 120cm do 150cm.Kazuar jednokoralowy jest czwartym najcięższym żyjącym gatunkiem ptaków na świecie zaraz po strusiu czerwonoskórym.Kazuar wydaje z siebie głos, przypominający donośne i głuche buczenie lub bardzo głębokie dudnienie. Niska częstotliwość głosu jest wydawana dlatego, że ptaki prowadzą samotniczy tryb życia i dzięki temu ich głos jest rozpowszechniany na długie dystanse. W lesie deszczowym niskie dźwięki są bardziej słyszalne niż dzięki wysokie. Są z natury bardzo nieufne, dlatego ich nawyk i tendencja do pozostania w ukryciu daje im dobrą ochronę, nie rzucają się w oczy pomimo jaskrawych kolorów i dużych rozmiarów. Kazuar jednokoralowy prowadzi osiadły tryb życia, z natury jest bardzo skryty i płochliwy. Ale gdy wymaga tego sytuacja aktywnie broni swego terytorium, zadając bolesne kopnięcia. Żyje samotnie prócz 9-miesięcznego okresu po wykluciu piskląt, kiedy to samiec opiekuje się młodymi. Gdy mają młode są bardzo agresywne. Gdy ptak jest zdenerwowany, stroszy pióra, a jego szyja ciemnieje. W begu bardzo trudno je dogonić, ale młode osobniki zazwyczaj upadają nieporadnie, co czyni je łatwiejszymi do zdobycia. Podczas nieobecności samca przy wykluciu, młode mogą sobie wpoić człowieka jako opiekuna. Gdy młode zostaną wychowane przez ludzi w przyszłości ni będą atakować ani wiązać się w pary ze swoim gatunkiem. Kazuary pełnią ważną rolę w ekosystemie, wydalając niestrawione nasiona roślin po uprzednim przeniesieniu ich na odległości ponad 1 km. Odgrywa to znaczącą rolę w regeneracji lasów.

Galeria zdjęć 

Dorosły kazuar jednokolarowyKazuar jednokolarowy w lesie deszczowymSamica kazuara jednokolarowego z młodym

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
     Kazuar jednokoralowy ma swoją ojczyznę w krainie australijskiej, która obejmuje kontynentalny masyw Australii, wielkie wyspy Nowej Gwinei i Nowej Zelandii, zasiedla także mniejszy wysepek przy wschodnim krańcu Indonezji oraz na zachodnim Pacyfiku. Od strony australijskiej w faunie dominują torbacze, zaś od strony azjatyckiej ssaki łożyskowe. Ptaki są bardziej mobilne niż ssaki, dlatego ich granica występowania nie zaostrza się do danego terenu. Kazuar jednokoralowy zasiedla lasy tropikalne oraz lasy bagienne północnej Nowej Gwinei, zamieszkuje także wyspy Yapen, Batanta i Salawati. Ptaki tego gatunku można spotkać na terenach nizinnych do wysokości 700m n.p.m. Handel eksportowy kazuarów funkcjonuje na Nowej Gwinei co najmniej 500 lat, przekłada się to na malejący wynik tej populacji.

WYGLĄD
     Charakterystyczny, duży, kostny hełm wyrastający z nasady czaszki, bardzo imponująco sterczy na głowie kazuara jednokoralowego. Spora część nagiej i nieopierzonej głowy pokryta jest jasnoniebieską pomarszczoną skórą. Hełmy są najbardziej rozwinięte u dorosłych osobników i rosną w trakcie całego życia. Kask kazuara w tylnej części jest spłaszczony. Kask używany jest przez ptaka, do odpychania przeszkód przy poruszaniu się w zaroślach lasu deszczowego, kask pożyteczny jest także przy przewracaniu piasku. Kask pomaga także przy poszukiwaniu pokarmu (owoców) wśród szczątek w lesie. Pomaga także w ustaleniu dominacji podczas okresu lęgowego. Kazuar jednokoralowy posiada bardzo szorstkie upierzenie, które u dorosłych osobników ma kolor czarny. Dziób ptaka jest krótki, ale bardzo mocny. Kazuar jednokoralowy ma uwstecznione skrzydła, na których lotki są zredukowane do stosin, zamiast nich wyrasta 5 długich rogowych prętów. Na ogonie ptak także nie ma lotek. Gatunek ten posiada bardzo silne nogi, które są charakterystyczne dla ptaków biegających. Ptak ten na stopie posiada 3 szeroko rozstawione palce, zaś wewnętrzny palec zakończony jest długim ostrym pazurem o długości nawet 10 cm. Ten ptak może być traktowany jako groźny drapieżnik, ponieważ wykorzystuje swoje pazury jako broń do zadawania swoim wrogom śmiertelnych ran. Gdy atakuje podskakuje do góry z wysuniętymi stopami, kierując się wrogo na swojego nieprzyjaciela. Gatunek ten atakuje wyłącznie w sytuacjach gdy poczuje się osaczony. W Nowej Gwinei wśród mieszkańców odnotowano wiele przypadków ofiar śmiertelnych, wskutek napotkania kazuara. Choć wiele źródeł twierdzi, że kazuary jednokoralowe są niebezpieczne, inne źródła twierdzą, że ostatnia zarejestrowana śmierć człowieka spowodowana przez niego przypada na 1926r.

  • wysokość ciała kazuara jednokoralowego wynosi od 120cm do 150cm
  • masa ciała samców kazuara jednokoralowego wynosi od 30kg do 37kg
  • masa ciała samic kazuara jednokoralowego wynosi średnio 58kg

    ROZMNAŻANIE
         Podczas zimy i wiosny, ptaki stają się dla siebie mniej agresywne. Samiec przed samicą, stara się zaimponować tańcem i nadyma swoją charakterystyczną szyje. Samica w sezonie może związać się z kilkoma partnerami. Podczas okresu lęgowego samiec przejmuje kontrolę nad swoim potomstwem, od chwili zniesienia jaja przez samicę do momentu wyklucia. Gniazdo ptaki budują w zagłębieniu ziemi, do budowy gniazda służą liście oraz ściółka. Samica składa od 3 do 5 sporych, bladozielonych jaj, których ciężar czasami przekracza nawet 500 g. Skorupa jaja może być gładka lub szorstka, jego powłoka jest uzależniona od danego osobnika. U kazuarów to samiec wysiaduje jaja przez okres od 47 do 56 dni. Samica po zniesieniu jaja nie wkłada swojego czasu w wysiadywanie, to samiec je wysiaduje, często samica jest nawet odganiana od gniazda przez samca. Pisklęta kazuara są szaro brązowe lub ciemno kreskowane. Wymiary dorosłego osobnika młode osiągają w ciągu roku, kiedy to nabywają także matowe i brązowe upierzenie. Podczas kolejnego roku niedojrzałe wówczas pióra stają się połyskliwe i czarne. Pisklęta są przy ojcu 9 miesięcy lub nawet 18, w tym czasie uczą się jak pozyskać pokarm. Młode kazuary są bardzo często przetrzymywane przez mieszkańców Nowej Gwinei i dochowywane w odgrodzonych miejscach do momentu aż będą wystarczająco duże do spożycia

    POŻYWIENIE
         Kazuar jednokoralowy jest ptakiem owocożernym, uwielbia jagody, potrafi zjeść ich bardzo dużo, zarówno w ciągu dni zjada jagody i inne owoce. Owoce stanowią jego główne menu, ale zjada także małe zwierzęta, takie jak myszy, żaby, szczury, węże, jaszczurki oraz małe ptaki i ślimaki.

    Filmy 

    Kazuar jednokolarowy w klatce

    Kazuar jednokolarowy


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 1 ->