Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

 |  2018-03-07, 14:33:51
Kuna leśna (Martes martes) Łac. Martes martes Kunowate wyróżniają się od innych ssaków wielkością, giętkością oraz ruchliwością swojego ciała. Mają krótkie łapy, długie oraz giętkie ciało, dzięki któremu mogą się wspinać i wślizgiwać do dziupli oraz nor. Kuny są średnimi przedstawicielami kunowatych. W nielicznej grupie bytują w całej Europie (z wyjątkiem Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie już prawie wyginęły). Kunę leśną możemy spotkać także w zachodniej Syberii i na Kaukazie, w Azji Mniejszej i w Iranie. Kuna jest mięsożercą leśnym więc nie zapuszczają się na tereny odkryte lub na tereny położone blisko siedzib ludzkich. Jeżeli na śniegu odkryjemy linię tropów w kształcie par odcisków łap, które są umieszczone jedne obok drugich w regularnych odstępach oraz jeśli te tropy są o długości ok 4.5 cm i kończą się u stóp drzewa, możemy być pewni że należą one do kuny. Wszystkie kuny na śniegu poruszają się małymi skokami, przy czym tylne łapy stawiają dokładnie w miejscu łap przednich. Kuna przeważnie poluje na terytorium o powierzchni od 5 do 20 km?. Powierzchnia ta jest przecinana ścieżkami, które kuna oznacza swoim zapachem. Kuna co noc przebiega tymi ścieżkami około 3-7 km. Podczas dnia odpoczywa w swojej dziupli na drzewie lub w gniazdach wiewiórek, gdzie przechowuje czasami zapasy swojego pożywienia.


Dodaj komentarz

Autor:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 11 ->